FOR FOREST: o instalație de artă contemporană ce te pune pe gânduri

Cum ar fi oare ca într-o zi să vedem natura numai în spații special amenajate?  •   Iulie, 2019

Natura ne înconjoară cu generozitate, dar prea des uităm că și noi facem parte din ea. Nu ne gândim prea mult la impactul pe care acțiunile noastre îl au asupra ei. Cu toatea astea, natura dă multe semne de oboseală. O ascultăm noi oare? Cum ar fi ca într-o zi să nu o mai putem vedea decât “pe bucăți” și numai în spații special amenajate?

FOR FORESTThe Unending Attraction of Nature (PENTRU PĂDURE – Atracția nesfârșită a naturii) este o intervenție temporară a artistului elvețian Klaus Littmann care va transforma Stadionul Wörthersee din Klagenfurt în cea mai mare instalație publică de artă din Austria în perioada 9 septembrie – 27 octombrie 2019.

Acum treizeci de ani, Littmann a descoperit un desen distopic al artistului și arhitectului austriac Max Peintner (n. 1937), cu titlul “Atracția nesfârșită a naturii”, desen ce i-a inspirat lui Littmann viziunea pentru FOR FOREST.

Desenul lui Max Peintner, “Atracția nesfârșită a naturii”, colorat manual de Klaus Littmann în 2018. Credit imagine: Max Peintner

Prin această intervenție monumentală, Littmann lansează o provocare asupra modului în care oamenii percep natura și asupra semnelor de întrebare privind viitorul ei.

Proiectul dorește să tragă un semnal de alarmă, sugerând că natura, pe care deseori o luăm ca pe un dat sigur, ar putea ajunge într-o bună zi să existe numai în spații special amenajate.

În jur de 300 de copaci, dintre care unii cântăresc aproximativ 6 tone, vor fi transplantați cu mare grijă pe terenul de fotbal, creând impresia unei păduri din Europa centrală. După ce va fi transplantată, pădurea își va dezvolta propriul ecosistem, schimbându-și culorile o dată cu schimbarea anotimpurilor și atrăgând faună sălbatică. Operațiunea de transplantare va fi supravegheată cu grijă de Enea Landscape Architecture.

Modell for Forest, Die ungebrochene Anziehungskraft der Natur, Maßstab 1zu333/3 (c)Johann Puch

Stadionul Wörthersee are o capacitate de aproximativ 30.000 de locuri. Publicul va putea vizita instalația zilnic între orele 10.00-22.00, atât pe lumină naturală, cât și pe nocturnă. Întâlnirea cu FOR FOREST va declanșa o multitudine de reacții și emoții, peisajul modificându-se permanent în funcție de lumină și de oră.

După data de 27 octombrie 2019, pădurea va fi replantată cu grijă pe un teren public din apropierea Stadionului Wörthersee la scara de 1:1 și va rămâne acolo ca o “sculptură” vie. În imediata vecinătate se va construi un pavilion unde vor fi expuse materiale care explică și documentează proiectul.

Artistul Klaus Littmann s-a născut în 1951 și în prezent locuiește și lucrează la Basel, în Elveția. Preocupat de modul în care cultura populară interacționează cu arta, Littmann a curatoriat și produs numeroase expoziții similare, cum ar fi Fussball in der Vitrine cu Jehle (Basel, 1982); Kultort Stadion (Basel 2003), Faces of Football (Vigo & Victoria, 2008); Move for Life (Basel, Lyon, Paris, 2006-2011); Real Fiction Cinema (Elveția, 2010-2012 & China, 2015-2016) și Jardin des Planètes (Basel, 2018).

Portrait of Klaus Littmann, 2019, Photo: Emmanuel Fradin, Courtesy of For Forest

Expoziția FOR FOREST va fi deschisă zilnic între orele 10.00 și 22.00, între 9 septembrie și 27 octombrie 2019 și intrarea va fi liberă.

Dacă doriți să vizitați instalația FOR FOREST, iată mai jos coordonatele:

Stadionul Wörthersee , Südring 207, 9020 Klagenfurt, Austria.

Mai multe detalii găsiți aici:

forforest.net ⁄ Instagram: @forforestklagenfurt / Twitter: @forforest_art / #FORFOREST