Cinci remedii pentru sănătate și vitalitate

Meditația este poate cel mai valoros instrument pe care îl avem la dispoziție  •   Oct, 2020

A

ud foarte des ”sunt obosit”, ”nu am inspirație”, ”simt anxietate”, ”nu știu ce să fac, ce decizie să iau, încotro s-o apuc”, ”sunt fără vlagă, trist, confuz, blocat”.

Am și eu astfel de momente. Acum ceva timp am avut un episod de epuizare foarte grav, când după o perioadă extrem de solicitantă, în prima zi de concediu am căzut la propriu. Bam! Mi-am pierdut cunoștința, m-am lovit la cap în cădere. Norocul meu a fost că m-a auzit soțul meu și a venit imediat. Nu respiram când a ajuns la mine. Au urmat multe investigații medicale și din fericire, a fost ceva ce a avut leac, însă a durat.

Pare simplu acest diagnostic de”extenuare”, sau ”burnout”. Nu este. Abia după două luni am reușit să revin la normal, cu mare grijă și multă prudență. Am învățat o lecție serioasă și de atunci m-am tot confruntat cu perioade ultra solicitante mental, psihic și fizic, de obicei toate în acealași timp. Sunt inevitabile, însă burnout-ul poate fi evitat. Momentele de acest fel m-au obligat să (îmi) pun întrebări, să cercetez cum să fac să nu mai fac și să îmi fie bine.

Există soluții pentru oboseală, pentru a reduce sau chiar elimina senzațiile de anxietate, confuzie, tristețe, tendințe care în societatea modernă tind să se cronicizeze și să pună stăpânire pe tot mai mulți oameni. Trebuie să vrei și să înțelegi că ține doar de tine. Fiecare dintre noi este responsabil pentru starea proprie. Dacă îți este bine, dacă îți este rău, totul este numai și numai responsabilitatea și alegerea ta. A nimănui altcuiva. Nu iți poți schimba viața până când nu îți asumi 100% responsabilitatea pentru ea.

Sunt multe lucrurile care ne pot ajuta să combatem stresul, oboseala, confuzia, tendințele depresive, lipsa de inspirație, dar voi povesti aici despre cinci dintre cele care mie îmi fac mult bine. Ordinea este aleatorie, toate fiind benefice. Nu înseamnă că totul este mereu roz, nu există așa ceva în viața reală, dar instrumentele acestea sunt indispensabile din punctul meu de vedere pentru o viață echilibrată și sănătoasă.

1) Petrec cât mai mult timp în natură 

Omul face parte din natură, la fel ca toate celelalte viețuitoare de pe această planetă.

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le-a comis este că a uitat aproape complet acest lucru.

Natura este sursa vieții noastre, este cel mai bun loc în care ne putem regenera. Natura este antidotul pentru stres și ne poate vindeca de foarte multe suferințe pe care nu le-am fi avut dacă nu am fi uitat de ea. Există nenumărate studii științifice despre beneficiile pe care le are contactul cu natura asupra sănătății mentale și fizice a omului. Pare de-a dreptul ridicol că am ajuns să avem nevoie de studii care să ne confirme ceva atât de simplu și de evident și cu toate acestea, marea majoritate dintre oameni sunt în continuare rupți de natură, neîncrezători în puterea ei fenomenală de a ne face bine, sceptici chiar și citind aceste studii și nu înțeleg că nu se pot rupe de natură fără să se rupă de ei înșiși.

Multe dintre ședințele de terapie și medicamentele pentru afecțiuni psihice ar deveni inutile dacă ”pacienții” ar regăsi bucuria reconectării cu natura. Nu o dată. Mereu. Și nu doar în parc, unde este bine, dar insuficient, ci pe munte, pe dealuri, în pădure, pe câmp, cu picioarele goale în râu, în lacuri, în mare, inspirând cu nesaț mirosul de pământ, de ploaie, de cald și de frig, de soare, de lună și stele. De viață.

Am scris pe larg despre acest subiect, aici, într-un articol preluat și de thriveglobal.ro.

2) Stop, respir, îmi mișc corpul

Când simt că am obosit și nu mă mai pot concentra, sau când am o stare proastă, mă opresc. Oricât de multă treabă am de făcut, iau o pauză, pentru că altfel mă afund mai rău în starea aceea și mă blochez. Dacă pot, ies afară la aer și devin atentă la respirația mea. Respir mai profund, ca să mă liniștesc. O metodă foarte bună de a respira conștient și de a-ți menține atenția asupra respirației este să numeri fiecare inspirație și expirație. Așa: inspiiiir – 1, expiiiir -2, inspiiiir – 3, expiiiir – 4… După o vreme, mă liniștesc și mă opresc din numărat. 😊

Când îmi iau atenția de la problemele care mă preocupă și mă concentrez pe respirație, mă eliberez și opresc procesele din creier care îmi generează în organism hormoni de stres.

Oxigenarea conștientă îmi mobilizează mai bine organismul și acum este momentul să mă mișc. Dacă nu pot pe moment să fac multă mișcare, execut măcar un minim de mișcări pentru a elibera energia stagnantă din corp.

3) Petrec zilnic și periodic timp singură, cu sufletul meu și cu emoțiile mele

În momentele acestea de solitudine fac lucrurile care îmi hrănesc sufletul. Dansez, fac yoga, pictez, desenez, gătesc, sau ce simt eu că își dorește sufletul meu să facă și sunt atentă la starea mea, mă întreb cum sunt.

Stau cu fiecare emoție care iese la suprafață. Am constatat că singura cale de a te elibera de emoții este să le simți până la capăt, chiar dacă multe dintre ele sunt foarte dificil de suportat. A le reprima nu face decât să ascundă o bombă cu ceas. Ele fie vor bubui mult mai puternic altă dată, fie ne îmbolnăvesc ușor, dar sigur. Când îmi dau voie să le simt și le observ conștient, mă eliberez de ele.

4) Nu mă uit la programele de televiziune. Niciodată. De peste zece ani.

Nu privesc știri, nu mă uit la emisiunile obișnuite.

Folosim televizorul pentru a vedea anumite filme, dar sunt foooaaarte atent alese și vorbesc despre natură, design, artă, spiritualitate, călătorii și alte subiecte care mă pasionează. Desenele animate sunt și ele pe listă, însă și acelea sunt foarte atent alese.

Ce consum cu ochii și cu mintea este cel puțin la fel de important ca hrana pe care o dau corpului meu. Deseori chiar mai important. Totul este energie, deci mare atenție la ce ”înghit”, pentru că ceea ce înghit devine combustibilul meu. Nu pot înghiți mereu frică, tensiune, superficialitate, răutate și să mă aștept ca pe urmă să fiu vesel, relaxat și plin de viață.

Nu sunt ruptă de lume, pentru că oricât mi-ar plăcea să mă deconectez total, nu este înțelept. Ascult știri la radio și le urmăresc online, dar reduc la maxim impactul lor și timpul pe care îl acord acestui subiect.

5) Meditez

Este poate cel mai valoros instrument pe care îl avem la dispoziție. Civilizațiile occidentale au descoperit relativ recent meditația. Pentru majoriatea oamenilor, este ceva misterios și excentric, însă nu-i chiar atât de complicat.

Pentru mine meditația e cea mai bună metodă de a mă da la o parte din propriul meu drum și de a da ocazia universului de a aranja lucrurile mult mai bine decât mă pricep eu să o fac de pe nivelul minții mele conștiente. 😊

De multe ori ne punem singuri bețe-n roate fără să ne dăm seama din cauza gândurilor pe care le emitem atât conștient, cât și inconștient și care ne conturează realități de care nu suntem întotdeauna mulțumiți.

Există multe metode de a medita, dar cam toate au același lucru în comun: când meditezi, îți iei atenția de la viața ta de zi cu zi și de la chestiunile care te preocupă. În mod ideal, îți golești complet mintea de gânduri. Poți medita și concentrându-ți atenția asupra unui anumit aspect, însă fenomenul este același: nu te mai gândești la ale tale.

Mintea va zbura mereu înapoi la morișca obișnuită a gândurilor zilnice, însă prin exercițiu poți ajunge să o aduci de fiecare dată înapoi în prezent. Procesul acesta are o forță fenomenală din foarte multe motive. De la undele din creier care influențează procesele chimice care se petrec în corp, la faptul că ne conectăm pe această cale la Sursă, la Dumnezeu, sau câmpul cuantic, depinde cum vrei să îi spui, efectele meditației asupra corpului nostru fizic și energetic sunt miraculoase și nenumărate.

Există foarte multe materiale științifice despre acest subiect, foarte bine documentate. Voi reveni probabil  cu un articol viitor doar despre meditație.

Dacă nu ai meditat niciodată și ești curios să afli cum să faci asta, e bine de știut că există multe meditații ghidate pe internet care sunt un bun punct de plecare, pentru că te ajută să afli cam cum se poate face.

Atenție! Este important să alegi cu grijă ce asculți și să te documentezi înainte.

Voi ce faceți ca să vă fie bine? Ce funcționează pentru voi? Sunt foarte curioasă să aflu. Mi se pare important să împărtășim experiențele valoroase pentru că astfel învățăm unii de la alții.

V-ar plăcea să dezvolt pe viitor acest subiect vorbind și despre alte lucruri pe care le aplic și care îmi aduc mai multă vitalitate, sănătate și bucurie?

Vă invit să scrieți un comentariu la articol prin care să răspundeți la aceste întrebări.

Vă mulțumesc pentru timpul vostru și dacă vi se pare de folos ce ați citit aici, please share. Poate le va fi de folos și altora. 😊

Vă îmbrățișez cu drag și recunoștință,

Anca

(la Curandera)

Foto: Iuliana Popescu