Anxietate? Iată un remediu natural, ieftin și rapid
Deseori trecem cu vederea cele mai simple și la îndemână lucruri pe care le putem face în fiecare moment pentru a ne fi bine. Poate că pare puțin, însă puțin cu puțin se adună și face mult. • 24 noiembrie, 2023
tu ai senzația că lumea a luat-o razna complet? Ei bine, cred că suntem foarte mulți în clubul ăsta.
Multe sunt anapoda, timpul pare că s-a comprimat de tot și încotro te uiți, e vai și-amar.
În contextul general, nu-i de mirare că mulți oameni au stări de anxietate. Îți vine să te iei cu mâinile de cap când vezi ce se întâmplă. Dacă mai ai și un grad ridicat de empatie, cu atât mai serios simți tot greul și toată bezna din jur.
Oricât de kko ar fi situația, nu ajută la nimic să intrăm în panică sau să lăsăm frica și anxietatea să pună stăpânire pe noi. De fapt, singurul mod în care ne putem ajuta pe noi înșine și în care putem influența în bine energia colectivă este să avem grijă de noi, atât mental, cât și fizic.
”Și cum faci asta, Anca? Ușor de zis, greu de făcut.”
Ei bine, Anca nu-i nici guru și nici nu deține soluțiile pentru toate problemele omenirii, dar o să scrie despre un lucru foarte simplu pe care l-a testat și care ajută:
Ceaiurile din plante cu efect calmant.
Da. Pentru mine funcționează foarte bine. Și pentru foarte multă lume funcționează.
Deseori trecem cu vederea cele mai simple și la îndemână lucruri pe care le putem face în fiecare moment pentru a ne fi bine. Poate că pare puțin. Însă puțin cu puțin se adună și face mult.
În primul rând, atunci când bem un ceai cald, se produce vasodilatație, care conduce la relaxare musculară și la o stare generală mult mai bună. Efectul benefic se poate simți aproape instantaneu. Gestul în sine, de a bea un ceai cald, este reconfortant. Ideal este să ne acordăm un răgaz liniștit în care să facem asta și să savurăm fiecare înghițitură cu cea mai mare atenție. Astfel ne deconectăm de la torentul de gânduri și ne concentrăm asupra momentului prezent.
Există multe plante cu efect calmant, fiecare cu gustul și specificul său, având un anumit timp și mod de infuzare.
Ceaiurile calde din plante cu efect calmant sunt numeroase. Corect ar fi să le denumim infuzii, dar pentru că toată lumea spune ”ceai”, apăi ceai să fie. În continuare voi povesti despre câteva dintre preferatele mele:
- Tei
Cel mai bun tei este cel cules de tata din teiul din fața dormitorului în care am crescut, copil fiind. Adoram mireasma teiului înflorit când eram mică. Și acum o ador. O parte din parfumul acela minunat se păstrează în aroma ceaiului de tei cald. Nu-mi place deloc ceaiul de tei făcut din pliculețe. Este oribil. Dacă nu ai băut decât așa ceva, nici nu știi ce înseamnă un ceai de tei cu adevărat.
Legenda spune că pe vremuri oamenii credeau că teiul este copacul adevărului.
Sub teiul înflorit se țineau judecăți, crezându-se că numai astfel vor afla adevărul. Îndrăgostiții își jurau credință sub ramurile cu flori înmiresmate.
Într-o notă mai practică, ceaiul de tei are efect calmant și anti-inflamator, însă este foarte important să fie preparat corect și consumat conform indicațiilor medicului, altminteri poate avea efecte nocive asupra organismului.
“În stări de agitaţie şi anxietate, o ceaşcă de ceai de tei aduce liniştea, însă trebuie băut cu moderaţie pentru că teiul este un excitant pentru sistemul nervos. Dacă se beau 3-4 ceşti pe zi va avea exact efect opus. Folosite sub formă de ceai băut pe o durată mai mare de o lună de zile, de două ori pe an, florile de tei antrenează complicaţii cardiace. De asemenea, băutura este important să fie preparată corect pentru a beneficia de toate proprietăţile sale. Floarea de tei, mărunţită bine, se infuzează, nu se fierbe, pentru nu mai mult de 4 minute. Când apa prinde o culoare roşie-maronie intensă, nu se mai bea, pentru că ceaiul este toxic”, spune Daniela Stan, medic de familie.” Sursa: Adevărul.ro
- Mentă sau ”iarba minții”
Ceaiul de mentă se poate prepara atât din frunze proaspete, cât și din frunze uscate. Această băutură caldă ajută la relaxarea mușchilor și decongestionează căile respiratorii, având un efect calmant. Este eficient în combaterea insomniilor, durerilor de cap și de stomac, are efect anti-parazitar, susține sistemul imunitar și îmbunătățește capacitatea de concentrare și atenția.
Legenda spune că Minthi a fost o nimfă deosebit de frumoasă, de care zeul Hades era îndrăgostit. Soția zeului, Persefona, aflând despre iubirea soțului ei pentru Minthi, a transformat-o pe aceasta într-o buruiană. Hades, cu inima frântă și sfâșiat de regrete, i-a dăruit iubitei sale Minthi, transformată în mentă, mireasmă, savoare și însușiri vindecătoare.
Astfel se face că menta poartă parfumul și misterul unei iubiri divine, fiind o adevărată comoară pentru sănătatea trupului și a minții.
- Mușețel, cunoscut și ca romaniță
Mușețelul este o plantă medicinală cunoscută și folosită încă din antichitate.
”Apigeninul este un antioxidant pe care îl conține ceaiul de mușețel și care are un efect calmant, ajutându-vă să vă odihniți. Studii efectuate recent au arătat că antioxidantul ajunge la receptori din creier, reducând astfel starea de anxietate și permițându-vă să dormiți mai bine. Pentru ca efectul să fie cel dorit, este recomandat să mențineți prima cură de aproximativ o săptămână și jumătate.” Sursa: catena.ro
Ceaiul de mușețel combate problemele digestive, reduce anxietatea, îmbunătățește funcționarea sistemului cardio-vascular și are numeroase beneficii pentru sănătatea părului și tenului, mușețelul fiind un ingredient folosit frecvent în industria cosmetică.
Îmi amintesc și acum de ceaiul de mușețel pe care mi-l făcea bunica, de ceașca delicată din porțelan cu flori miniaturale și de tihna acelor clipe. Poate și de aceea este și-n ziua de azi unul dintre ceaiurile mele preferate.
- Lavandă
Mmmmmm…
E-atâta poezie în mirosul delicat, mov-albăstrui al lavandei!
Lavanda este planta care se bucură de un renume răsunător pentru proprietățile calmante ale miresmei sale, atât ca atare, cât și sub formă de ulei esențial, însă mai puțină lume știe că se poate consuma și ca infuzie aromată din ceașca de ceai preferată.
Această plantă superbă cu parfum seducător și ținută princiară, consumată sub formă de ceai, are un gust pe care nu toată lumea îl agreează. Uneori trișez și o combin cu boabe de zmeură deshidratată sau cu ceai de zmeură pentru că are un gust mai bun în această combinație.
Lavanda poate combate anxietatea și depresia și ajută să ai un somn bun și odihnitor, care este extrem de important atât pentru starea generală de sănătate, cât și pentru starea de spirit.
Unde mai pui că miroase minunat?
Nu degeaba se folosește din belșug și la fabricarea parfumurilor, săpunurilor și a altor produse cosmetice și are numeroase alte beneficii și întrebuințări.
- Salvie
Salvia este o plantă cu multiple proprietăți tămăduitoare și modalități de utilizare, având o energie purificatoare deosebit de puternică.
Salvia este o planta folosită în gastronomie, în industria cosmetică, în fabricarea apelor de gură și a pastei de dinți, se folosește în șamanism și în medicina alternativă.
Băută sub formă de ceai, salvia ajută la combaterea insomniei, susține activitatea sănătoasă a creierului, îmbunătățește starea de spirit, ajută la sănătatea orală, având efect anti-bacterian, ameliorând durerea, inflamația și respirația urât mirositoare, precum și multe alte beneficii.
Am observat că pe mine mă ajută foarte mult atunci când am o stare mai proastă, sau când am avut de-a face cu persoane sau situații neplăcute. Ceaiul de salvie curăță foarte rapid energia și are un efect liniștitor foarte plăcut.
Salvia este una dintre plantele care se folosesc foarte mult și la curățarea energetică a spațiilor prin fumigație, însă despre acest subiect voi povesti, poate, într-un alt articol. 😊
*E foarte important să vă documentați înainte de a folosi orice fel de plantă, deoarece fiecare plantă are multiple proprietăți și indicații de folosire, precum și posibile contra-indicații sau efecte adverse. Prin urmare, vă invit să citiți cu mare atenție instrucțiunile de pe pachet înainte de folosire. De asemenea, nu consumați niciodata plante din surse necunoscute. Achiziționați-le de la magazinele de specialitate, preferabil vrac, deoarece calitatea este mai bună decât sub formă de pliculețe.
Dacă sunteți cultivator sau un foarte bun cunoscător de plante, atunci le puteți culege singuri, bucuria fiind cu atât mai mare. 😊
Acest articol are titlu pur informativ și nu reprezintă un tratament medical specializat. Nu înlocuiește opinia medicului sau a farmacistului. Dacă vă confruntați cu probleme de sănătate de orice fel, vă rog să consultați un medic.
____________________
Îți mulțumesc pentru timpul pe care l-ai petrecut citind acest articol. Dacă ți-a plăcut, te invit să lași mai jos un comentariu și să îmi spui ce simți tu legat de aceste subiecte. De asemenea, te invit să te abonezi pentru a primi notificări atunci când public un nou articol pe blog. Dacă ai prieteni cărora crezi că le-ar plăcea acest articol, te invit să le trimiți linkul, sau să apeși butonul de share. 🙂
Îți mulțumesc, îți doresc o zi bună și frumoasă și te mai aștept în vizită, aici, pe blog.
Cu drag,
Anca
FOTO: imaginea cu ceașca de ceai îmi aparține.
Imaginile cu plante: PicsArt si Canva (free)