Retrospectivă 2023

Dacă anul 2023 pe care tocmai l-ai încheiat ar fi un titlu de carte, care ar fi acesta?   •   11.01.2024

Ieri m-am uitat la 2023, anul care s-a încheiat.

Am revizuit și ce nu mi-a reușit, dar m-am concentrat mai mult pe ceea ce mi-a reușit.

Avem tendința să acordăm cea mai mare atenție nemulțumirilor și să ignorăm lucrurile bune, sau să le socotim prea puțin valoroase.

Cred că e important să recunoaștem, să apreciem și să fim recunoscători pentru toate reușitele noastre, pentru fiecare dar primit, pentru fiecare clipă de bucurie și pentru fiecare progres făcut, indiferent de aspectul de viață în care se petrece el. Chiar dacă nu suntem încă acolo unde ne-am dori să fim. Dacă am progresat, este bine. Ne ajută să consemnăm asta cu apreciere și recunoștință. Nu spun să ne îmbătăm cu apă rece și să lâncezim  în situații care nu sunt benefice. Nu despre asta e vorba. Ci despre tendința multora dintre noi să ne biciuim până la epuizare, punând o presiune uriașă pe noi înșine pentru a reuși mai mult, mai bine și mai repede.

Uneori ne mișcăm extraordinar de rapid și eficient. Alteori simțim că batem pasul pe loc și că totul este înnebunitor de lent și repetitiv. Sunt cicluri de viață. Lent sau rapid, totul se schimbă până la urmă.

Dacă mi-a devenit ceva cât se poate de clar în ultimii ani, este că nu poți grăbi vindecarea. Pe niciun plan. Ea se întâmplă în ritmul în care noi suntem pregătiți și capabili să o primim și în ordinea în care este cu adevărat posibil și necesar pentru noi.

Pe principiul unde dai și unde crapă, de multe ori ne chinuie un anumit aspect pe care îl considerăm problematic, însă degeaba forțăm ameliorarea aspectului respectiv, pentru că mai întâi trebuie să vizităm alte aspecte, cu totul și cu totul diferite, care au nevoie de conștientizare și care nebăgate în seamă, ne pun bețe în roate. De exemplu, cineva are probleme cu banii și se tot chinuie să muncească din ce în ce mai mult, crezând că astfel va obține mai multă bunăstare. Când colo, toate eforturile îi sunt în zadar, pentru că de fapt înainte de orice trebuie să conștientizeze și să rezolve problemele din relația cu tatăl său.

Uneori credem că ne aflăm în punctul A, că următorul punct este B, și că până la punctul B linia este dreaptă și scurtă, pentru că așa vrem noi. Ei bine, următorul punct se poate ca foarte bine să fie de fapt W și pentru a ajunge la el, trebuie să trecem mai întâi pe la toate celelalte. Uneori de mai multe ori. 😀

Procesul acesta poate semăna cu un joc lung și dureros de ”Mațele-ncurcate”. Însă mațele se mai și descurcă și fisele ne mai și pică dacă perseverăm și avem compasiune față de noi înșine și față de ceilalți.

După cum vorbeam cu o persoană înțeleaptă și dragă mie, dacă anul 2023 pe care tocmai l-ai încheiat ar fi un titlu de carte, care ar fi acel titlu?

__________________________________________

Fotografia aceasta a fost făcută pe 1 decembrie 2023. Eram la vernisajul expoziției de sculptură a artistului Petre Virgiliu Mogoșanu, de la Galeria Simeza din București. Cu Petre am lucrat cu câțiva ani în urmă, când aveam galeria de artă contemporană Artfooly Gallery. Este un artist extraordinar de talentat, cu multiple participări la expoziții și simpozioane naționale și internaționale și laureat al multor premii naționale și internaționale.

Vă invit să-i urmăriți paginile și creațiile. Merită!

Credit foto: 2sidedstory – cont de Facebook.

__________________________________________

Îți mulțumesc pentru timpul pe care l-ai petrecut citind acest articol. Dacă ți-a plăcut, te invit să lași mai jos un comentariu și să îmi spui ce simți tu legat de acest subiect. De asemenea, te invit să te abonezi pentru a primi notificări atunci când public un nou articol pe blog. Dacă ai prieteni cărora crezi că le-ar plăcea acest articol, te invit să le trimiți linkul, sau să apeși butonul de share. 🙂

Îți mulțumesc, îți doresc o zi bună și frumoasă și te mai aștept în vizită, aici, pe blog.

Cu drag,

Anca

Să avem un 2024 BUN!