Cinci lucruri care mă ajută să-mi mențin o stare bună în vremurile astea nebune
Simți uneori că lumea a devenit un circ absurd și din ce în ce mai greu de suportat? Ei bine, și eu simt asta. Și sunt convinsă că mulți oameni au aceeași senzație.
În contextul ăsta de-a dreptul nebunesc, este dificil să-ți menții o stare de bine. Cu toate astea, cred că este cel mai bun și cel mai important lucru pe care-l putem face. În primul rând pentru noi înșine și pentru cei dragi nouă, dar și pentru energia colectivă. Fiecare dintre noi contribuie cu ceva la energia colectivă, fie că suntem sau nu conștienți de asta. Prin urmare, mai bine să o alimentăm cu liniște și pace decât cu frică și deznădejde.
Având în vedere că nu pot schimba nimic în afara mea, prefer să-mi îndrept atenția și energia acolo unde potschimba ceva. Adică asupra mea.
Uneori pași mici, dar făcuți consecvent, au rezultate uriașe în timp.
Iată cinci astfel de mici pași care pe mine mă ajută să-mi mențin o stare bună în vremurile astea nebune:
- Nu mă uit la televizor.
De peste cincisprezece ani am renunțat la știri sau emisiuni TV.
Avem un singur televizor în casă, pe care îl pornim rar și pe care vedem câte un film pe Netflix. Ne-am obișnuit așa, pentru că știrile sunt un instrument de tortură psihică teribil. Sunt doar un mijloc de a speria oamenii și de a le servi ceea ce se dorește a se comunica. Iar asta nu-i tot una cu adevărul. Dacă vrei să știi ce se întâmplă cu adevărat în lume, e bine să ai și alte surse de informare în afară de cele ”oficiale”. Da, se întâmplă chestii foarte nasoale pe planeta asta, dar nu se întâmplă numai chestii nasoale. Mai sunt și multe lucruri bune, minunate. De ce se raportează numai dezastre? Pe un ton grav, cu muzică și imagini de filme de groază? Oare pentru că o populație manipulată, dezinformată, permanent distrasă și înfricoșată este foarte ușor de condus?
Cât despre emisiunile TV… nici nu vreau să încep. Majoritatea emisiunilor TV din prezent sun niște dezastre chiar mai mari decât cele raportate la știri. Cu foarte puține excepții care din păcate se luptă pentru audiență și pentru supraviețuire.
Cum de știu ce se mai întâmplă pe la TV din moment ce nu ne mai uităm? Ei bine, pentru că mergem în vizite și în diverse locuri unde sunt televizoare pornite și pentru că de fiecare dată mă minunez să văd că nivelul calității este din ce în ce mai scăzut.
Nu înseamnă că nu știu ce se raportează la știri. Doar că prefer să le citesc. Uneori le aud la radio. Impactul psihic este mult mai mic și pot analiza informația la rece.
- Fac o plimbare în fiecare zi
Indiferent de vreme, ies la plimbare. Imediat cum ies din casă, mi se schimbă starea de spirit în bine, mă relaxez și mă bucur de ceea ce văd în jur. Mă liniștește să observ florile, copacii, păsările, cerul, animăluțele care-mi iesc în cale, copiii care se joacă și oamenii care trec pe lângă mine.
Mă liniștesc aproape instantaneu și starea aceasta persistă mult timp după ce plimbarea s-a încheiat.
Mi-am propus minim 15 minute de plimbare zilnic, pentru a stabili un obiectiv realist și ușor de îndeplinit.
Dacă mi-aș fi propus 30 de minute, probabil că de multe nici nu m-aș mobiliza din pricina programului uneori încărcat. Avantajul unui obiectiv realist de tip ”pași mici, dar făcuți cu consecvență”, este că o dată ce ai demarat acțiunea respectivă, de cele mai multe ori vei face mai mult decât minimum pe care ți l-ai propus. Greu este să-ncepi. Pe urmă, totul merge mai ușor. Uite-așa se întâmplă de multe ori, în zilele cu vreme frumoasă, când am și mai mult timp la dispoziție, să mă plimb jumătate de oră, o oră sau chiar mai mult. Nu mai punem la socoteală vacanțele, când te plimbi ore în șir de drag.
- Exerciții fizice în fiecare zi
Nu sunt sportivă din fire. Nu mă dau în vânt după sport. Îmi place să mă plimb, dar când vine vorba de sport, prefer să nu. There! I said it.
Cu toate astea, e foarte important să ne mișcăm. Din foaaaarte multe motive. Cel despre care vorbim acum este stresul.
Ei bine, stresul afectează TOT. Când ne este frică, suntem îngrijorați, tensionați, etc, eliberăm hormoni de stres, cum ar fi cortizolul sau adrenalina și glandele noastre suprarenale sunt ultra-stimulate, ceea ce duce la probleme de sănătate de tot felul și la o stare de spirit foarte proastă. Dacă nu ne mișcăm și mai suntem și stresați, ajungem să ne simțim tensionați, înțepeniți, încât abia ne mai putem mișca.
De aceea sportul este un remediu foarte eficient și ne vine în ajutor când vrem să ne liniștim mintea și să ne relaxăm. Când facem sport, eliberăm endorfine, care ne ajută să avem o stare de spirit bună și reduc nivelul de stres resimțit de organism.
Sunt nenumărate beneficiile sportului pentru sănătatea fizică și psihică și vă invit să cercetați singuri cât mai în amănunt și să alegeți ceea ce vi se potrivește vouă.
Ca să faci totuși ceva sport, mai ales dacă nu te atrage deloc chestia asta, alege ceva care îți face cu adevărat plăcere și ia-o pas cu pas.
Mi-am propus minim 5 minute de sport zilnic. E un obiectiv realist pentru mine, în această perioadă. Uneori fac mult mai mult, dar niciodată mai puțin. Și nu sar peste nicio zi. Pare puțin, însă puțin cu puțin se adună și face mult.
Eu am descoperit recent trambulina (pentru fitness), pe care o ador. Este foarte distractivă, super eficientă și cu niște beneficii senzaționale, pe care nici nu le bănuiam. Ideală pentru HIIT (High Intensity Training – serii de exerciții intense alternate cu pauze active, executate într-un interval de timp relativ redus).
În plus, mai fac uneori yoga sau dans. Adică dansez singură fix așa cum îmi place, nu mă duc la cursuri. 😀
Acestea sunt niște metode de relaxare și de terapie nemaipomenite, mai ales dacă o faci conștient și dacă-ți plac aceste forme de mișcare.
Din punct de vedere energetic, mișcarea ne ajută să eliberăm din corp emoțiile stocate cine știe pe unde, care ne înțepenesc, ne dau dureri și bătăi de cap fără ca măcar să ne dăm seama de unde ni se trage.
- Pe cât posibil, mănânc mâncare făcută de mine.
Hrana este unul dintre elementele de bază pentru viața și sănătatea noastră. Ea fie ne ajută să fim plini de energie și sănătoși, fie ne stoarce de vlagă și ne îmbolnăvește.
Motivul pentru care eu una aleg să consum hrană făcută de mine (și să-mi hrănesc și familia cu ea :D), este că dețin cât de cât controlul asupra ingredientelor. În plus, îmi face foarte mare plăcere să gătesc. Aleg ingrediente pe cât de curate pot eu să găsesc și astfel știu că nu există cine știe ce nenorociri-surpriză pe acolo. Când cumperi un semi-preparat sau mănânci în oraș, habar nu ai ce primești în farfurie.
În plus, un alt câștig foarte important este că hrana poartă energia celui care o face, prin urmare am grijă ca atunci când gătesc să am o stare de spirit cât mai bună. Ajută rugăciunea în momentele în care e mai greu.
În vremurile astea nebune, este din ce în ce mai greu să faci rost de hrană curată, cu adevărat hrănitoare, care să nu fie plină de chimicale, zahăr, uleiuri nesănătoase și cine știe ce alte nenorociri.
Chiar dacă în prezent, a consuma hrană 100% curată este aproape imposibil, mai ales dacă nu ți-o produci singur, măcar poți minimiza aportul de alimente dăunătoare grav organismului. Cel mai bun mod în care poți face asta este să:
- Alegi pe cât posibil ingrediente cât mai curate, de la producători corecți, produse fără chimicale și alte mizerii
- Să-ți gătești singur mâncarea și să faci rețete mai degrabă simple, urmărind nu neapărat un gust mega-sofisticat, ci un gust bun, plus un aport nutritiv cât mai bogat.
- Să elimini alimentele și băuturile pline de compuși artificiali și altimentele ultra-procesate, care îți omoară sănătatea fizică și psihică
- Să reduci sau să elimini (dacă poți) consumul de zahăr rafinat și cafea
- Să te informezi singur cu privire la nevoile organismului tău și la cele mai potrivite și sănătoase opțiuni de hrană pentru nevoile tale, pentru gustul tău, conform stilului tău de viață.
- Învăț și fac lucruri noi
Rutina este bună până la un punct.
Dacă nu învățăm și nu facem nimic nou, mintea, corpul și psihicul încep să se degradeze accelerat.
Lucrurile noi pe care le putem face sau învăța pot varia de la foarte simplu la foarte complicat. În funcție de curiozitățile, timpul și programul nostru. Poate fi o rețetă nouă, un instrument muzical, o limbă străină, un nou sport, un hobby, sau pur și simplu o deviere de la rutina obișnuită. Adică în loc să faci plimbarea pe unde o faci de obicei, să o iei din când în când pe un traseu nou. Să mergi din când în când într-un loc nou, să cunoști oameni noi, să citești o carte dintr-o categorie complet diferită de ceea ce consumi de obicei.
Dacă stăm veșnic în același cerc bine cunoscut, poate că ne este comod și ne simțim în siguranță, dar nu avem nicio posibilitate de a ne dezvolta sau de a dobândi o altă perspectivă asupra lucrurilor.
Acestea sunt cinci dintre lucrurile care mă ajută pe mine să am o stare bună în vremurile astea nebune. Ele funcționează pentru mine, nu sunt neapărat potrivite pentru toată lumea.
Tu ce faci pentru a-ți menține o stare bună în vremurile astea nebune? Ce funcționează pentru tine?
Te invit să lași un comentariu la articol, pentru a face schimb de experiență. Este o modalitate excelentă de a ne cunoaște și de a ne susține unii pe alții împărtășind experiențele care ne ajută.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, te invit să te abonezi, ca să primești gratuit pe email noile articole de pe blog.
Te invit să share-uiești acest articol cu cei cărora crezi că le-ar putea fi de folos.
Dacă vrei să afli despre bijuteriile-talisman cu simboluri vindecătoare create de mine, te invit pe site-ul Curandera Jewerly.
Mulțumesc pentru prezență și te mai aștept pe aici. 😊
Cu drag,
Anca