5 lucruri simple pentru un mediu mai curat
1. Când plec de acasă, folosesc un recipient reutilizabil pentru apă.
În felul acesta rezultă cu 30–40 de sticle de plastic mai puțin pe lună. Adică vreo 365-400 de sticle de plastic mai puțin pe an. De căciulă! Dacă înmulțim cu 7 miliarde, e ceva.
Cum? Nu bei apă? Foarte rău! E o ocazie bună să te-apuci. 😀
Dacă totuși zici că mori fără Cola și alte bazaconii, măcar cumpără la sticlă mare și ia cu tine la “pachet”. Deși mai bine mori de bătrânețe decât de la ce conțin sucurile astea. Da’ treaba ta, na. Important e să scăpăm de poluare. Pentru planetă e ok și dacă nu-ți iei niciodată nimic de băut la tine. E ideal. Cu cât mai puțini oameni pe aici, cu atât mai bine pentru mama Pământ. Totuși, e păcat să irosim viața. Ai grijă de tine! #stayhydrated
2. Folosesc săpun în loc de gel de duș. Ideal e să cumpăr săpun ambalat într-un material biodegradabil, sau vrac/neambalat.
În felul acesta, rezultă muuuuult mai puține sticle de plastic. Ei bine, asta poate să varieze de la om la persoană, că unu-i mai mare, altu’ mai mic, unu’ se spală mai des și mai cu simț de răspundere, altu’ mai pe sărite, da’ orișicât. 😀
3. Investesc într-o periuță de dinți din bambus.
Nu e tocmai o avere și arată foarte cool. S-ar putea ca prima dată să-ți atragi niște mișto-uri de la familie pe tema asta, dar se obișnuiește sigur toată lumea repejor. Eu m-am ales cu o poreclă chiar cool de la fii-miu: “Bambusica”. Mi se pare foarte exotic. 😀
4. Filtrez apa sau dacă nu pot face asta, cumpăr apă în recipiente din sticlă sau alte recipiente naturale (sunt rare, dar sper să devină o regulă). Dacă nu îmi permit, măcar să cumpăr apă în recipiente cât mai mari, pentru a reduce numărul pet-urilor consumate.
Aștept ziua când se vor interzice complet ambalajele, pungile, sticlele și toate nenorocirile din plastic. O aștept ca și când… Fără mizeria asta, ce bine-ar fi pe Pământ… Există deja alternative naturale pentru toate. Doamne-ajută!
Există și orașe/zone unde apa de la robinet este apă de izvor, excelentă fără nicio filtrare suplimentară. Un astfel de loc este Viena, care își aduce apa de la o distanță de aproximativ 100 de km, din munți. Ce bine ar fi să îi fie exemplul urmat de cât mai multe orașe/zone!
5. Merg la piață/magazin cu sacoșe de acasă.
Ideal din pânză sau rafie (naturală, nu imitație din plastic :D).
Până și Louis Vuitton a lansat papornița din rafie de 2-3000 de euro, deci e chiar mega trendy.
La o adică, merg și alea de la Obor. 😀
Luna aceasta este #plasticfreejuly. Tot timpul ar trebui să fie #plasticfree.
Pământul este singura noastra casă și o ucidem cu bună știință. Noi toți. Este firește nevoie ca autoritățile de peste tot să se implice urgent și să ia măsuri care să pună interesul comun al tuturor mai presus de interesele financiare ale unora, dar contează foarte mult tot ce face fiecare dintre noi.
Un om nu poate face singur totul, dar fiecare dintre noi poate face câte ceva. Orice gest, oricât de mic, contează.
Voi ce idei aveți și mai ales ce idei puneți în practică pentru a ajuta natura asta minunată care ne rabdă chiar și în halul în care ne purtăm cu ea? Vă invit să le scrieți în comentarii.
Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că ar putea fi de folos și altora, please share. Împreună suntem mai puternici.
#haicăputem #unitedbythethingswelove #motherearth
Recipient reutilizabil pentru apă
Apă filtrată / în recipient mare / biodegradabil
Săpun în loc de gel de duș
Periuță de dinți din bambus
Sacoșe reutilizabile din materiale naturale