Șase lucruri faine pe care le poți face gratis la Singapore
Singapore este al treilea cel mai bogat stat din lume conform unor statistici recente • Octombrie, 2019
6 lucruri faine pe care le poți face la Singapore gratis
Singapore este al treilea cel mai bogat stat din lume conform celor mai recente statistici.
Cu un PIB de aproximativ 58.250 de dolari pe cap de locuitor, acest oraș-stat situat la sud de Peninsula Malaezia, se află deseori în top zece mondial al destinațiilor turistice urbane.
Statul Singapore este un promotor iscusit al atracțiilor cu care se mândrește, devenite cunoscute pe întreg mapamondul.
Nu degeaba este una dintre cele mai bogate țări din lume. Sunt impecabil organizați, au un respect desăvârșit pentru munca lor, oricare ar fi aceasta, sunt competenți și știu să facă bani din orice. De aceea, când vizitezi prima dată acest loc fabulos, pe nesimțite vei merge cu precădere spre atracțiile pentru care se plătește. Nici nu realizezi cum te duci ca ursul la miere și scoți foarte mulți bani din buzunar pentru fiecare bilet de intrare. Toate merită cu vârf și îndesat, dar nu sunt deloc ieftine.
E bine de știut că, deși mai discret promovate, există multe lucruri super faine pe care le poți face gratis în Singapore. Voi povesti despre câteva dintre cele pe care am avut bucuria să le descopăr. Sunt genul de locuri la care dacă ți-a plăcut să mergi o dată, vei reveni dacă vei avea ocazia. Ordinea în care le voi prezenta este pur întâmplătoare. Nu fac un clasament pentru că îmi plac toate în egală măsură și nu pot fi comparate unele cu altele.
- Buddha Tooth Relic Temple and Museum
Aflat în Chinatown, templul budist a fost construit prin anii 2000 și a fost inaugurat în 2005. Este construit în stilul architectural al Dinastiei chineze Tang și a fost gândit atât ca templu activ, unde se țin ceremonii budiste și unde oamenii vin să se roage, cât și ca muzeu și obiectiv turistic. La subsol, între anumite ore, templul oferă mâncare vegetariană gratuit, deși donațiile sunt apreciate. Ținuta vizitatorilor trebuie să fie decentă. În cazul în care nu sunteți îmbrăcați corespunzător, găsiți gratuit la intrare ceva cu care să vă acoperiți).
Am avut norocul să nimerim acolo în diverse contexte, în timpul unor ceremonii religioase cu mulți participanți, atât călugări budiști, cât și oameni obișnuiți. Atmosfera în acele momente este incredibilă. Merită să te oprești complet din gânduri, din fotografiat, din orice și doar să fii acolo, prezent. 🙂
La etajul patru al clădirii se află relicva dintele lui Buddha, care dă și numele templului. Noi am spune moaște.
La ultimul etaj găsești o terasă semi-deschisă ce găzduiește o grădină de orhidee superbă și cea mai mare roată de rugăciune din lume, Vairocana Buddha Prayer Wheel.
- Grădinile botanice din Singapore. Singapore Botanic Gardens
Constituite în 1859 de către Societatea de Agricultură și Horticultură singaporeză, Grănile Botanice din Singapore s-au transformat în primul sit UNESCO al acestui stat, întinzându-se pe o suprafață de aproximativ 24 de hectare.
Este un loc superb, ce adăpostește zeci de mii de plante diverse, păsări, insecte spectaculoase, locuri de joacă pentru copii, restaurante, alei șerpuitoare printre arbori, flori, cursuri de apă și sunete ale naturii, pajiști imense pe care oamenii vin la picnic, unde fiul meu s-a rostogolit pe pante, râzând cu gura până la urechi, alături de alți copii și de căței de toate dimensiunile.
În Grădinile Botanice se află și Grădina Națională de Orhidee, la care accesul nu este gratuit, dar care merită o vizită. Biletul are un preț mic (în jur de 5 dolari singaporezi pentru un adult) și îți oferă acces la un spectacol de petale, culori, forme și miresme pe care probabil că nu le vei uita niciodată.
- Parcul Fort Canning
Deși mic, parcul acesta situat pe un deal plin de verdeață din centrul orașului, este un loc ideal pentru o plimbare. Este impecabil de curat, dar dacă ai noroc, se poate întâmpla să găsești pe alei câte o frunză căzută din copacii imenși, pe care nu a apucat încă să o măture cineva. Pentru un european, dimensiunile unora dintre frunzele acestea sunt impresionante. Toată vegetația luxuriantă din această zonă a lumii este diferită de ceea ce ne este nouă familiar. Sir Stamford Raffles, fondatorul orașului Singapore modern, și-a construit prima casă la Fort Canning în 1861. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Fort Canning a fost sediul armatei engleze până când aceasta a fost învinsă de către japonezi. În prezent, acolo se află un muzeu subteran cu figuri de ceară care ilustrează acea pagină de istorie. Astăzi parcul este un loc în care oamenii se plimbă, fac jogging și unde se organizează tot felul de expoziții și festivaluri.
- Saint Andrew’s Cathedral. Catedrala Sf. Andrei
Catedrala anglicană Sr. Andrew’s este situată în apropierea zonei de “business” a orașului și creează un contrast vizibil cu arhitectura ultra-modernă din jurul său. Catedrala a fost sfințită în 1862 și este activă religios și astăzi.
Între o vizită la National Gallery Singapore și o plimbare către Raffles Hotel sau Marina Bay, un popas în lăcașul acesta cu arhitectură dantelată este binevenit. Pe lângă răcoarea de la interior, ai senzația că timpul se suspendă odată cu gălăgia rămasă afară și că te afli într-un spațiu care trăiște într-un ritm propriu, domol, diferit de cel al metropolei în care se află.
- Gardens By The Bay (exteriorul)
Una dintre atracțiile reprezentative și ultra-cunoscute din Singapore, parcul Gardens By The Bay, se poate vizita gratuit. Flower Dome și Cloud Forest aflate în acest parc merită și ele vizitate, dar acolo se plătește bilet.
Cu ocazia aniversării Statului Singapore, structurile sub formă de copaci luminate și pline de plante din parcul acesta desprins parcă dintr-un film SF, devin seara scena unui spectacol de muzică și lumină.
- Lian Shan Shuang Lin Monastery
Mânăstirea aceasta budistă reunește mai multe temple în același perimetru. Este cea mai mare mânăstire budistă din Singapore și deși nu este în centrul orașului, merită o vizită. Arhitectura bogată, detaliile colorate, amplasarea succesivă a construcțiilor, atmosfera de liniște întreruptă uneori de clinchetul clopoțeilor din colțurile pagodei, grădina atent îngrijită, toate creează impresia unei escapade într-o altă epocă. Majoritatea clădirilor și curților interioare au fost deja restaurate și renovate, dar lucrările încă nu s-au terminat.
Te cuprinde mirarea privind acoperișurile sofisticate ale templelor profilate pe coloșii din sticlă și oțel din fundal. Este un contrast neobișnuit, care face vizita și mai interesantă.
Să aveți parte de călătorii frumoase, atât pe planeta noastră minunată, cât și în sufletele voastre!
M-am bucurat să vă am alături în acest periplu și vă aștept și cu alte ocazii.
Mulțumesc. 🙂