Scrisoare către politicienii care vor conduce România

Scrisoare către politicienii care vor conduce România   •   septembrie, 2019

Dragi OAMENI,

Felicitări pentru victoria obținută la alegeri!

Este minunat că viața v-a adus această șansă extraordinară de a deține puterea. Este un prilej fantastic, de care ar trebui să profitați la maxim din prima clipă. Nu-i așa?

Ați putea ajunge în cărțile de istorie. Nu doar în cele din România, ci și în cele din lumea întreagă.

V-ați întrebat vreodată? “Oare ce moștenire voi lăsa în urma mea? Își va aminti oare cineva de mine? Și dacă da, cum își va aminti?”

Dacă nu v-ați gândit deja la asta, ei bine, acum, când ați ajuns să exercitați un rol politic ce afectează viețile a milioane de oameni, este timpul să vă gândiți serios.

În ultimii ani s-au discutat aprig multe subiecte. Păreau, poate, importante în momentele respective.

Astăzi, absolut toate acele subiecte au devenit aproape nesemnificative, ocupând un loc îndepărtat pe lista de priorități.

Din păcate, atenția tuturor oamenilor și în primul rând a politicenilor, trebuie să se îndrepte înainte de orice asupra singurului subiect care contează, care nu mai poate fi ignorat și fără de care nu va mai exista absolut nicio altă conversație pe această planetă în foarte scurt timp: mediul înconjurător.

Nu, nu mai este o glumă, ceva “la modă”, sau care mai poate aștepta.

Nu mai poate aștepta de acum câteva zeci de ani.

We are on the verge of a massive extinction”, cum spune copila de 16 ani, Greta Thunberg. Adolescenta aceasta cu un curaj incredibil, grăiește un adevăr atât de înfricoșător și de evident, susținut de dovezi științifice de necontestat, încât oamenii par în continuare a fi lipsiți de reacție.

Nu ne mai permitem să ignorăm gravitatea situației în care se află mediul. Nici în România, nici în alte țări. Realitatea este aproape apocaliptică, se întâmplă acum, aici și pretutindeni și este nevoie de un efort uriaș, imediat și global, pentru ca specia umană și – să sperăm, cât mai multe alte specii – să poată supraviețui.

Ați primit de la viață un dar minunat: dețineți puterea politică. Darul acesta vă aduce oportunități uriașe, dar și o responsabilitate pe măsură.

Nu mai aveți timp să vă urmăriți interesul personal. Nu vă mai permiteți acest lux.

Aveți copii? Ei bine, dacă ratați șansa asta, copiii voștri (și foarte posibil, chiar și voi) vor ajunge să trăiască inimaginabilul.

Vor agoniza pe o planetă care moare sub ochii lor, cu ecosistemele afectate iremediabil și definitiv, dincolo de orice putere a omului sau a tehnologiei de a mai repara ceva.

Zone imense vor rămâne în scurt timp fără apă. Oamenii de știință avertizează că în câțiva ani, centrul Statelor Unite și sudul Europei se vor transforma în deșert. DEȘERT! De asemenea, odată topiți ghețarii asiatici, peste un miliard de oameni vor rămâne brusc fără apă și evident, fără mâncare. Deja se întâmplă.

Aș vrea să nu ne imaginăm acest scenariu. Dar din păcate avansăm cu pași repezi către el. Ce va urma? Dincolo de imposibilitatea de a mai salva planeta? O luptă acerbă pentru supraviețuire, degradantă pentru specia umană…

Vestea bună este că încă putem opri asta! Da!

VOI puteți opri asta.

Împreună putem opri asta.

Cum?

De ce nu ar deveni România un exemplu fantastic pentru întreaga omenire? Și una dintre primele țări din lume care să încline balanța către o planetă sănătoasă? De ce să nu scrieți voi istoria? De data asta frumos. J Aveți acum șansa asta.

Hai că puteți!

Hai că putem!

Nu avem timp de pierdut. Nu ne permitem să luăm în calcul interesele economice ale niciunui colos economic. Ei nu vor lua măsurile corecte dacă nu vor fi obligați prin lege.

Și ei și copiii lor vor pieri la fel ca toți ceilalți dacă nu luați ACUM ceea ce mulți ar numi măsuri “nebunești”, dar de care depinde viața noastră, a tuturor. Și mai ales viața copiilor noștri care nu vor mai putea îndrepta dezastrul acesta dacă noi nu începem deja să facem ce trebuie făcut.

Ce frumos ar fi ca România să:

  • devină prima țară din lume cu zero emisii de carbon într-un timp record, cu industrii complet “verzi” și cu flote de vehicule nepoluante.
  • devină prima țară din lume care să interzică prin lege absolut toate ambalajele și obiectele din plastic de unică folosință și care să implementeze asta în regim de urgență și fără excepție. Apoi să interzică și celelalte tipuri de plastic, sau să găsească o soluție pentru ca acestea să nu afecteze natura.
  • devină prima țară din lume care să implementeze sisteme de furnizare și distribuire gratuită a apei din izvoare de excelentă calitate absolut peste tot: în locuințe, în spațiile publice, în școli, spitale, muzee, benzinării, pe autostrăzi, în toate satele, etc.

Apa este făcută de Dumnezeu /Univers/ Natură, sau cum vreți să spuneți. Ar trebui să ajungă de la izvoare gratuit la toată lumea, în stare pură, neinfestată de chimicale sau reziduuri. Companiile care pretind că produc apă, de fapt produc sticle – de cele mai multe ori din plastic- și vând ceea ce a fost lăsat de natură liber pentru toți. Dacă ar putea, ar face probabil asta și cu aerul. Trăim într-o lume tare anapoda, iar asta trebuie să se schimbe.

  • interzică pe termen lung defrișările abuzive și să organizeze campanii susținute de plantări masive, consultând cei mai buni specialiști din domeniu în aceste demersuri.
  • să examineze cu cea mai mare strictețe toate apele țării și să interzică orice tip de poluare a acestora, sub rezerva unor pedepse extrem de grave, de natură penală. Să curețe toate apele țării și să le readucă la starea sănătoasă în care ar trebui de fapt să fie. Să ajute flora și fauna acvatică să își revină.
  • să interzică orice tip de substanțe care se folosesc în agricultură și/sau în alte domenii și care îmbolnăvesc solurile, apa freatică, oamenii, albinele -care sunt în pericol și fără de care viața pe Pământ ar dispărea – șamd.
  • Să investească în dezvoltarea de noi tehnologii verzi care să le înlocuiască pe cele poluante. Avem foarte mulți oameni deștepți în țara aceasta. Hai să ne folosim de ceea ce pot ei oferi. Putem exporta noile descoperiri, pentru că toată lumea are nevoie de astfel de soluții. Putem importa astfel de soluții de la alții. Nu contează cine le descoperă, important este să fie implementate cât mai repede.
  • Să educe populația temeinic, explicând care este realitatea și de ce sunt necesare toate acestea, pentru că numai împreună putem realiza o schimbare adevărată.
  • Etc

Sunt necesare foarte multe măsuri. Puteți începe cu cele de mai sus. Da. Puteți.

Hai că puteți!

Hai că putem!

#unitedbythethingswelove #Romaniacurata #planetearth #haicaputem