Suporturi de Crăciun pentru lumânări, făcute în casă, 100% natural

Anul acesta mi-am dorit să fac eu singură suporturi de Crăciun pentru lumânări folosind numai elemente naturale    •   Decembrie, 2020

Anul acesta nu simt să fac un bilanț al lucrurilor învățate. Nici să vorbesc despre ele. Au fost multe, toate binevenite, majoritatea deloc ușoare.

În luna decembrie am simțit mai mult decât oricând să desenez, să pictez, să meșteresc tot felul de obiecte. Mi-am dorit ca anul acesta să nu mai cumpăr decorațiuni de Crăciun. Nu pentru că nu îmi plac. Le adoooor! Ci pentru că pe de o parte am deja foarte multe, pe de altă parte, am simțit o mare dorință de a le face eu. Și nu oricum, ci folosind numai ce am prin casă și materiale naturale. Nu am vrut să folosesc nici măcar lipici, deși de multe ori mi-ar fi fost de mare ajutor și ar fi accelerat considerabil procesul, însă nu m-am atins de el și la sfârșit am avut o mare satisfacție că am reușit. 🙂

În goana după frumos, confort și imagini speciale pentru social media, cumpărăm foarte multe obiecte de care de fapt nu avem nevoie. Multe dintre ele sunt din plastic sau conțin plastic, ambalajele lor așijderea. Sunt milioane, dacă nu miliarde de oameni care fac acest lucru. An de an.

Este minunat să avem case frumoase, mai ales de sărbători. Și mie îmi place asta enorm și am grijă de căminul meu, însă o putem face cu mai multă grijă față de mama natură și putem să ne și distrăm de minune folosindu-ne imaginația, refolosind ce avem deja prin casă și adăugând ornamente naturale 🙂 Nu putem să ne schimbăm peste noapte toate obiceiurile care dăunează naturii,  dar pas cu pas și puțin câte puțin, se adună și contează.

Scriu articolul acesta pentru că am primit multe mesaje în privat după ce am postat pe social media câteva imagini cu borcanele mele. 🙂 Da, borcane din sticlă spălate și transformate în suporturi de Crăciun pentru lumânări. “Cum ai făcut, Anca?”

Ei bine, am făcut așa. 🙂 În primul rând, nu au fost gata într-o singură zi. E bine să acorzi puțin timp procesului, mai ales dacă mai ai și alte lucruri de făcut. 🙂

Am pregătit mai întâi citricele. Am folosit lămâi, portocale, mandarine și grapefruit. Am tăiat felii subțiri, le-am tamponat bine cu hârtie de bucătărie pe ambele părți, fără a le strivi, apoi le-am pus la cuptorul încins la 100 de grade Celsius într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Le-am întors de pe o parte pe cealaltă la fiecare jumătate de oră. A durat vreo 5 ore. Dacă dai cuptorul mai tare, se ard. Se mai pot usca și pe calorifer, tot așezate pe hârtie de bucătărie și întoarse des, iar culoarea va fi una mai aprinsă. Mie îmi place tenta aceasta ușor mai închisă, obținută la cuptor.

În timp ce cuptorul îmi transforma feliile de citrice în decorațiuni naturale superbe și aromate, am pregătit borcanele, spălate foarte bine în prealabil, pentru a nu rămâne nicio urmă de etichetă sau lipici. Da, se pot cumpăra borcane noi, dar nu asta este ideea acestui proiect. 🙂 Ideea este să refolosești ce ai în casă, ca să nu generezi obiecte noi inutil.

Am făcut un amestec din făină și apă în părți egale, din care am aplicat un strat pe fiecare borcan, folosind o pensulă de bucătărie lată, dar poate fi orice fel de pensulă mai lată. Imediat după ce aplic acest strat, cât este încă umed, țin borcanul din interior și presar peste el sare albă, până când este pudrat peste tot. Așez borcanul cu grijă pe o suprafață dreaptă și îl las să se usuce minim 3 ore, ideal peste noapte. Atenție, dacă îl atingeți înainte să se usuce, se strică foarte ușor!

Eu le-am decorat a doua zi, când erau deja foarte bine uscate. Am folosit sfoară, citrice uscate, nuci, batonașe de scorțișoară, crenguțe de brad tăiat din curte, crenguțe diverse din grădină, anason stelat, coajă de portocală tăiată cu forme speciale de prăjituri și uscată pe calorifer (proces similar celui descris mai sus) și căsuțe din turtă dulce desenate pe carton reciclat de la diverse cutii. Căsuțele acestea sunt inspirate de Madi Andronic, pe pagina căreia găsiți un tutorial foarte frumos postat relativ recent (pe Instagram). Pisicuța noastră Milky, care ne-a adoptat cu vreo două luni în urmă, a inspectat operațiunea și s-a declarat foarte mulțumită. Și nici nu a mâncat deoacamdată nimic de pe acolo. 🙂

Vă puteți juca după cum aveți inspirație. Spor și distracție plăcută! 🙂

Vă doresc un Crăciun fericit, cu sănătate și bucurie și un An Nou BUN, mai bun decât toți cei de până acum!

Cu drag, Anca